Activitats

Històric de novetats

2014

Imagining Education: Seeking New Metaphors For Schooling

Ens complau convidar-vos al seminari exploratori Imagining Education: Seeking New Metaphors For Schooling, que tindrà lloc al campus Mundet de la Universitat de Barcelona els dies 23 i 24 d’octubre de 2014.

Creative Connections. Coneixement i saber des de l’art contemporani en entorns educatius

Us convidem a la jornada Coneixement i saber des de l’art contemporani en entorns educatius, organitzada dins del projecte Creative Connections i que se celebrarà a la Fundació Antoni Tàpies de Barcelona els dies 14 i 15 de novembre de 2014.

Aprender a ser docente en un mundo en cambio. Simposio internacional

S’ha publicat al Dipòsit Digital de la UB el llibre d’actes del simposi Aprender a ser docente en un mundo en cambio, que es va celebrar a Barcelona el 21 i 22 de novembre de 2013.

Vídeos del simposi Aprender a ser docente en un mundo en cambio

Els vídeos de les sessions del simposi internacional Aprender a ser docente en un mundo en cambio, que es van portar a terme a la Sala d’Actes de la Facultat de Belles Arts, ja es poden trobar a la seva web.

Investigar con y sobre los jóvenes colaborando y educando

La revista Comunicar ha publicat l’article Investigar con y sobre los jóvenes colaborando y educando, signat per Maria Domingo, Joan-Anton Sánchez i Juana M. Sancho.

2013

Creando redes, estableciendo sinergias: la contribución de la investigación a la educación. I Simposio internacional REUNI+D

S’ha publicat al Dipòsit Digital de la UB el llibre d’actes del simposi Creando redes, estableciendo sinergias: la contribución de la investigación a la educación. I Simposio internacional REUNI+D, que es va celebrar a Barcelona l’11 d’octubre de 2013.

Histórias de Vida em Educação: a Construção do Conhecimento a partir de Histórias de Vida

El Dipòsit Digital UB ha publicat el llibre Histórias de Vida em Educação: a Construção do Conhecimento a partir de Histórias de Vida , que recull els treballs presentats a les III Jornadas de Historias de Vida en Educación – La construcción del conocimiento a partir de las historias de vida.

Developing Autobiographical Accounts as a Starting Point in Research

El European Educational Research Journal ha publicat l’article Developing Autobiographical Accounts as a Starting Point in Research, signat per Juana M. Sancho i Fernando Hernández.

Trayectorias docentes e investigadoras en la universidad

El Dipòsit Digital UB ha publicat el llibre Trayectorias docentes e investigadoras en la universidad. 24 historias de vida profesional. Los efectos de los cambios en el trabajo y la vida profesional de los docentes universitarios, resultat de la recerca Los efectos de los cambios sociales en el trabajo y la vida profesional de los docentes universitarios.

Creando redes, estableciendo sinergias: la contribución de la investigación a la educación

El dia 11 d’octubre de 2013 es celebrarà a la Universitat de Barcelona el I Seminari internacional REUNI+D, Creando redes, estableciendo sinergias: la contribución de la investigación a la educación.

Aprender a ser maestra, hoy

Cuadernos de Pedagogía ha publicat el monogràfic Aprender a ser maestra, hoy al seu número 436, corresponent a juliol-agost de 2013, coordinat per Juana M. Sancho Gil.

Rethinking educational ethnography. Researching online communities and interactions

Ja estan disponibles les actes de la segona conferència anual Rethinking Educational Ethnography, que vam organitzar des de l’Esbrina el juny del 2012. Les trobareu al Dipòsit Digital de la UB.

Aprender a ser docente en un mundo en cambio

Ja estan obertes les inscripcions per al seminari Aprender a ser docente en un mundo en cambio, que se celebrarà a la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona els dies 21 i 22 de novembre de 2013.

¿Está fracasando la escuela como institución sociocultural?

Ens complau convidar-vos al webinar ¿Está fracasando la escuela como institución sociocultural? organitzat dins de la xarxa REUNI+D, i que tindrà lloc on-line a partir del dia 1 de junny.

IV jornadas de historias de vida en educación

Els dies 19 i 20 de setembre de 2013 es celebraran a Donostia les IV jornadas de historias de vida en educación. Podeu trobar tota la informació a la web de la conferència.

Viure i aprendre amb nous alfabetismes dins i fora de l’escola secundària. Trobada de Centres

Ens complau convidar-vos a la trobada dels cinc centres que han participat aquest any al projecte Viure i aprendre amb nous alfabetismes dins i fora de l’escola secundària que es farà el dia 10 d’abril a la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona.

2012

Rethinking Educational Ethnography

Ja està oberta la convocatòria de presentacions per a la tercera edició de la conferència Rethinking Educational Ethnography, que tindrà lloc a Nàpols, Itàlia, els dies 6 i 7 de juny de 2013.

1st Conference on Arts-Based and Artistic Research

Els dies 31 de gener i 1 de febrer de 2013 es celebrarà a la Sala de Juntes de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona la primera conferència sobre recerca basada en les arts. Podeu trobar tota la informació a la web de la conferència.

Trajectòries d'èxit de joves immigrants a l'ensenyament superior i al món professional

El Dipòsit Digital de la UB ha publicat recentment la memòria final del projecte Trajectòries d'èxit de joves immigrants a l'ensenyament superior i al món professional.

Historias de vida en educación: sujeto, diálogo, experiencia.

Ja estan accessibles al Dipòsit Digital de la UB les actes de les II Jornadas de Historias de Vida en Educación: Sujeto, Diálogo y Experiencia, que han estat coordinades per José Ignacio Ribas, Fernando Hernández, Juana M. Sancho i Claudio Núñez.

III Jornadas sobre Historias de Vida en Educación.

Ja està obert, fins al 30 de setembre, el període de presentació de comunicacions a les III Jornadas sobre Historias de Vida en Educación — La construcción del conocimiento a partir de Historias de Vida, que se celebraran a Porto els dies 8 i 9 de novembre de 2012.

Teaching and learning in the virtual campus: The case of the University of Barcelona.

La revista Educational Research and Reviews ha publicat recentment l'article Teaching and learning in the virtual campus: The case of the University of Barcelona, signat per Juana M. Sancho i Joan-Anton Sánchez.

La fugacidad de las políticas, la inercia de las prácticas.

L'editorial Octaedro ha publicat el llibre La fugacidad de las políticas, la inercia de las prácticas, signat per Juana M. Sancho i Cristina Alonso i resultat de la recerca Políticas y prácticas en torno a las TIC en la enseñanza obligatoria: Implicaciones para la innovación y la mejora.

Transferència, emprenedoria social i xarxes d’innovació als graus universitaris.

El dia 29 de juny de 2012, Virginia Ferrer i Olga Cabrera organitzen la jornada de treball Transferència, emprenedoria social i xarxes d’innovació als graus universitaris, que tindrà lloc a Facultat de Pedagogia de la Universitat de Barcelona.

Debate 7: Juventude, Tecnologias e Inovação.

El dia 31 de maig de 2012, Juana M. Sancho Gil participarà en el Debate 7: Juventude, Tecnologias e Inovação del II Foro Mundial de Educación Profesional y Tecnológica, que tindrà lloc a Florianópolis (Brasil) del 28 de maig al 2 de juny de 2012.

Segona reunió de REUNI+D.

El dia 28 de març de 2012 tindrà lloc a Madrid al segona reunió de la Red Universitaria de Investigación e Innovación Educativa (REUNI+D, Ministerio de Ciencia e Innovación. EDU2010-12194-E -Subprograma EDUC), composta per dotze grups de recerca espanyols del camp de l’educació i coordinada per Esbrina.

Relatos para la escuela del presente: Qué tecnologías para qué educación.

El dimarts 27 de març de 2012 tindrà lloc a la Universidad de la Rioja la conferència Relatos para la escuela del presente: Qué tecnologías para qué educación, a càrrec de Juana M. Sancho.

Sharing experiences of researching with young people. A European perspective.

El dia 16 de març de 2012 tindrà lloc el seminari Sharing experiences of researching with young people. A European perspective, que serveix de cloenda del projecte Repensar el éxito y el fracaso escolar de la Educación Secundaria desde la relación de los jóvenes con el saber i proposa a investigadors de tota Europa posar en comú les seves experiències en la recerca amb joves.

Teaching for Understandig with Information and Communication Technologies.

Conferència col·loqui impartit per la professora Martha Stone Wiske de la Graduate School of Education de la Universitat de Harvard. 6 de febrer de 2012, de 12:00 a 13:30, a l'aula 240 de l'Edifici Llevant del campus Mundet de la Universitat de Barcelona. Acte organitzat amb el suport de l'ARCE.

2011

Con voz propia. Los cambios sociales y profesionales desde la experiencia de los docentes.

L'editorial Octaedro acaba de publicar aquest aquest llibre, en el que es recullen els resultats del projecte Análisis del impacto de los cambios sociales y profesionales en el trabajo y la vida de los docentes (Ministerio de Ciencia e Innovación, BSO2003-02232), en format digital (ePUB, 409KB). Aquest treball va rebre una menció honorífica en els Premios Nacionales de Investigación Educativa y Tesis Doctorales 2007, CIDE-MEC.

Acte de Presentació de l'Estudi ManagGend

Us convidem a l'Acte de Presentació de l'Estudi ManagGend: Estudi dels indicadors de Gestió i de Gènere per a la Competitivitat i Creixement dels sectors públic i privat de Catalunya en una societat del coneixement complexa, que es portarà a terme el divendres 4 de novembre de 2011. Més informació.

Immigració, Educació Superior i Món Professional.

El dia 23 de març de 2012 tindrà lloc a el simposi internacional Immigració, Educació Superior i Món Professional, resultat de la recerca Trajectòries d'èxit de joves immigrants a l’ensenyament superior i al món professional que estem portant a terme des de l'Esbrina. Us convidem a participar-hi.

Rethinking Educational Ethnography. Researching on-line communities and interactions.

El CECACE en col·laboració amb la ECER Network 19 us convida a les segones jornades Rethinking Educational Ethnography. Researching on-line communities and interactions, que es celebraran els dies 7 i 8 de juny del 2012 al campus Mundet de la Universitat de Barcelona.

Primera reunió de la xarxa REUNI+D

Els dies 11 i 12 de juliol tindrà lloc a l'edifici històric de la Universitat de Barcelona la primera trobada de la Red Universitaria de Investigación e Innovación Educativa (REUNI+D, Ministerio de Ciencia e Innovación. EDU2010-12194-E -Subprograma EDUC), formada per dotze grups de recerca espanyols del camp de l'educació, i de la qual Esbrina n'és el coordinador.

TIES 2012

Des de l'Esbrina us convidem a participar en el congrés TIES 2012, en el que formem part de l'organització juntament amb grups d'altres set universitats catalanes, i que se celebrarà els dies 1, 2 i 3 de febrer del 2012.

Pedagogías de la cultura visual: expandir el saber a partir de crear relaciones

Fernando Herández farà la conferència "Pedagogías de la cultura visual: expandir el saber a partir de crear relaciones" el 20 d'abril a la Casa Nacional del Bicentenario, Buenos Aires, Argentina.

I Jornadas sobre Relación pedagógica en la Universidad

Us convidem a les I Jornadas sobre Relación pedagógica en la Universidad: saberes, estudiantes, evaluación e investigación, que se celebraran al Departament de Didàctica i Organització Educativa de la Universitat de Barcelona els dies 14 i 15 de juliol de 2011.

II Jornadas de Historias de Vida en Educación

Us convidem a les II Jornadas de Historias de Vida en Educación, que se celabraran a la Facultad de Ciencias de la Educación de la Universidad de Málaga els dies 9 i 10 de juny de 2011.

2010

Digital Technologies and Educational Change

L’editorial Springer ha publicat a finals de 2010 el llibre Second International Handbook of Educational Change, amb el capítol Digital Technologies and Educational Change signat per Juana Mª Sancho.

Els documents de l'Esbrina al Dipòsit Digital de la UB

Des de l'Esbrina hem començat el procés per publicar, en format digital i amb llicències copyleft, els informes de diferents recerques fetes els últims anys dins del grup. Inicialment s'han publicat tres documents, corresponents als informes finals dels projectes School+, Dones a la ciència i a la Universitat i El portafoli electrònic com a procediment avaluador de l'aprenentatge per a la comprensió.

I Jornadas “Investigar con los jóvenes: cuestiones temáticas, metodológicas, éticas y educativas”

Us convidem a les I Jornadas “Investigar con los jóvenes: cuestiones temáticas, metodológicas, éticas y educativas”, que se celabraran a La Virreina Centre de la Imatge els dies 27 i 28 de gener de 2011.

Investigar la experiencia educativa

L’editorial Morata ha publicat aquest setembre el llibre Investigar la experiencia educativa, coordinat per José Contreras i Nuria Pérez de Lara

TIC en educació: Polítiques i Pràctiques

El 24 de novembre us convidem al seminari TIC en educació: Polítiques i Pràctiques que es farà al DOE per presentar els resultats de la investigació Políticas y prácticas en torno a las TIC en la enseñanza obligatoria: Implicaciones para la innovación y la mejora (Ministerio de Ciencia e Innovación. SEJ2007-67562. 2007-2010).

Becoming University Scholars: Inside Professional Autoethnographies

El Journal of Research Practice ha publicat l'article Becoming University Scholars: Inside Professional Autoethnographies, signat per quatre membres del grup.

Aprender a ser en la escuela primaria

L’editorial Octaedro ha publicat aquest juliol el llibre Aprender a ser en la escuela primaria, coordinat per en Fernando Hernández i que conté els resultats de la investigació “El papel de la escuela primaria en la construcción de la subjetividad” Ministerio de Ciencia y Tecnología (BSO2003-06157). La Revista de Educación n'ha publicat una ressenya.

Monogràfic “Cambian los tiempos, cambia la Universidad”

Juana María Sancho i Fernando Hernández coordinen el monogràfic del mes de juliol de Cuadernos de Pedagogía “Cambian los tiempos, cambia la Universidad”. Esbrina hi contribueix amb quatre articles: El sentido del cambio (PDF 210KB), Entrevista amb Màrius Rubiralta (PDF 123KB), Vivir en plena transformación (PDF 123KB) i Para saber más (PDF 175KB).

I Jornades d’Històries de Vida en Educació

El grup de recerca consolidat Esbrina us anuncia el I Seminari d’Històries de Vida en Educació. Qüestions epistemològiques, metodològiques i ètiques, que es celebrarà al Departament de Didàctica i Organització Educativa els dies 10 i 11 de juny de 2010.

Monogràfic “Las TIC en la educación obligatoria: de la teoría a la política y la práctica”

La Revista de Educación ha publicat un monogràfic amb dos articles en els que participen membres del grup: Cambio y continuidad en sistemas educativos en transformación (PDF 2.1MB) i De las propuestas de la Administración a las prácticas del aula (PDF 744KB).

Los efectos de los cambios sociales en el trabajo y la vida profesional de los docentes universitarios

L’informe “¿Cómo los académicos españoles se enfrentan con el cambio? Respuesta desde una investigación de historias de vida profesionales” (PDF, 358KB) corresponent al projecte “Los efectos de los cambios sociales en el trabajo y la vida profesional de los docentes universitarios” ja està disponible.

Dones a la ciència i la universitat

L‘informe final del projecte “Dones a la ciència i la universitat: la construcció de la identitat docent i investigadora en contextos de desigualtat.” ja està disponible (PDF, 1MB).

Dos nous articles publicats

¿Qué educación, qué escuela para el futuro próximo?

Sólo desde la identificación de las condiciones de nuestro presente y de la deliberación sobre lo que consideremos necesario conservar, lo que creamos necesario mejorar y lo que veamos necesario reinventar, podremos lograr un futuro diferente y esperemos que mejor.

Digital Learning, analogical schools

School funding for acquiring and maintaining the needed infrastructure, an organisational environment that supports and propels technology-driven innovation, professional development of teachers linked to improvement projects, and a holistic view of the curriculum all seem to be the essential elements to promote innovative digital learning.

I Jornades d’Històries de Vida en Educació

El grup de recerca consolidat Esbrina us anuncia el I Seminari d’Històries de Vida en Educació. Qüestions epistemològiques, metodològiques i ètiques, que es celebrarà al Departament de Didàctica i Organització Educativa els dies 10 i 11 de juny de 2010.

Vídeos del simposi “Canvien els temps, canvia la Universitat”

Ja podeu veure els quatre vídeos corresponents a les sessions del simposi “Canvien els temps, canvia la Universitat” a la mateixa web del simposi.

2009

Entrevista a la revista DIM

La Revista DIM (Didáctica, Innovación y Multimedia) — Any 5 - Nº 15 - 6 de desembre de 2009 — acaba de publicar una entrevista amb Juana M. Sancho.

Premis Nacionals d’Investigació Educativa i Tesis Doctorals 2007

Els membres d’Esbrina Juana M. Sancho, Fernando Hernández, Amalia Creus, Sandra Martínez i Patrícia Hermosilla han rebut una menció honorífica als Premis Nacionals d’Investigació Educativa i Tesis Doctorals 2007, CIDE-MEC (BOE de 25 de novembre de 2008), pel treball titulat Con voz propia. Los cambios sociales y profesionales desde la experiencia de los docentes, corresponent al projecte de recerca Análisis del impacto de los cambios sociales y profesionales en el trabajo y la vida de los docentes (BSO2003-02232). L’acte de lliurament tindrà lloc el 15 de desembre a Madrid.

La perspectiva educativa de los proyectos de trabajo como espacio para repensar la educación

Fernando Hernández

11 de febrer de 2010, 17:00.

Paraninfo del Aulario Luis Vives a la Universidad de Murcia. Organitzen: Universidad de Murcia i el Servicio de Atención a la Diversidad de la Consejería de Educación de Murcia.